Dag 19: Baytown - Houston/Humble

Find more about Weather in Houston, TX

Houston
Houston is de grootste stad van Texas en ligt aan de Golf van Mexico. De stad is de op drie na grootste stad van de VS en de grootste aan de Golfkust. De stad ligt in Harris County, de qua inwonertal op twee na grootste county van de VS. Houston telt zo'n 2,2 miljoen inwoners, met een stedelijke agglomeratie van 5,7 miljoen inwoners, en groeit snel.

Lyndon B. Johnson Space Center
Het Lyndon B. Johnson Space Center van NASA is gevestigd in Houston. Van hieruit worden alle missies die de NASA onderneemt gecoördineerd. Houston is de aanspreektitel van de capcom, de enige persoon in het vluchtleidingscentrum met wie de astronauten rechtstreeks spreken. Daardoor is Houston tevens het eerste woord, dat op de maan werd gesproken. Op 20 juli 1969 sprak Neil Armstrong, de commandant van Apollo 11, de volgende woorden: "Houston, Tranquility Base here. The Eagle has landed." De uitspraak "Houston, we have a problem" wordt vaak voor de grap gemaakt als men een of ander probleem tegenkomt. Dit is een onnauwkeurige weergave van "Houston, we've had a problem", een bekende zin die commandant Jim Lovell sprak naar aanleiding van een explosie aan boord van Apollo 13.


Verslag:
Onze laatste volle dag in de USA dus we starten met het halen van overheerlijke donutsen bij Danay’s Donuts. Ze waren net vers gebakken dus echt om je vingers bij op te eten! Daarna nog even bij wat winkels gekeken in Baytown voor we op pad gingen naar het NASA/Johnson Space Center. Dat lag ca. 24 mijl hier vandaan. Het Lyndon B. Johnson Space Center ("JSC") is het centrum van de NASA voor bemande ruimtevaartactiviteiten, gevestigd in Houston, Texas. Het bestaat uit een complex met honderd gebouwen en 650 hectare grond, en is vooral bekend door de uitspraak "Houston we have a problem".

Het centrum werd in 1963 opgezet als Manned Spacecraft Center, op land dat door Rice University was geschonken en is in 1965 in gebruik genomen. In 1973 werd het centrum hernoemd als eerbetoon aan de in dat jaar overleden ex-president van de VS, Lyndon B. Johnson. Het Johnson Space Center is de thuisbasis voor het astronautencorps van de Verenigde Staten en verantwoordelijk voor de training van astronauten uit zowel de VS als uit landen van partners. Het Johnson Space Center is de thuisbasis voor het Mission Control Center (MCC-H), dat voor de NASA de bemande ruimtevaart coördineert en monitort. MCC-H stuurde alle Space Shuttle-missies aan en de activiteiten buiten het Internationaal ruimtestation ISS. Het centrum is ook verantwoordelijk voor de operaties op het White Sands Test Facility in New Mexico, dat als back-up dient voor het landingsterrein van de Spaceshuttle. Verder heeft het als taak het Project Constellation programma te coördineren, dat alle Spaceshuttleprogramma's na 2010 heeft vervangen.

Project Constellation is een programma van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA met de volgende doelen:
• Het Internationaal ruimtestation ISS in afgeslankte vorm afbouwen;
• De Space Shuttle veilig laten vliegen tot 2010;
• De Crew Exploration Vehicle (CEV) ofwel de Orion ontwikkelen en in de vaart nemen vóór 2014;
• Terugkeren naar de Maan vóór 2020;
• De aanwezigheid van de mens uitbreiden naar de rest van het zonnestelsel;
• Een ondersteunend en betaalbaar bemand en onbemand programma;
• Het ontwikkelen van ondersteunende vernieuwende technologie, kennis en infrastructuur;
• Het promoten van deelname van commerciële en internationale partners.

We hebben de tram tour gedaan en het Mission Control Center van binnen gezien. We kregen uitleg over wie hier zaten tijdens missies, er is bijvoorbeeld een Flight Director en alles wat hij of zij zegt moet worden uitgevoerd. Zelfs de president van de VS kan hier niets aan veranderen of er tegen inbrengen. Verder was Rocket Park erg leuk om te zien, wat is zo’n raket enorm groot zeg als je er zo langs loopt. Je weet dat het een enorm groot iets is maar je kan je er toch niet echt een voorstelling van maken.

We rijden verder naar Humble TX waar we ons laatste hotel hebben geboekt, lekker dicht bij het vliegveld zodat we ons morgen niet hoeven te haasten. Het was enorm druk onderweg en we hebben een paar keer in de file gestaan. Maar we zijn er gekomen, hotel ziet er goed uit en alle kamers zijn onlangs gerenoveerd. We hebben trouwens wel een kamer beneden en alles ziet er heel goed uit. We zijn even in een Mall geweest die schuin tegenover het hotel lag, allemaal bekende zaken hier zoals: Macey’s, JC Penny, American Eagle Outfitters, Victoria’s Secret en ga zo maar door! ’s Avonds heerlijk gegeten bij TGI Friday’s die iets verderop lag, zelfs voor het eerst een heerlijk nagerecht! Het was trouwens vandaag echt bloedheet hier, vanmorgen om 08.00 uur was het al 28.8 graden en vanavond om 19.30 uur was het nog 40 graden wat het zo’n beetje de hele dag is geweest! Kou zoals bij ons is niet fijn maar dit ook niet hoor, snap die hoe die mensen hier het uithouden!

3 opmerkingen:

 1. Hoi Willem en monique,
  Bedankt voor jullie verslagen en prachtige foto's. De laatste dag, wat een belevenis!!!.
  Tot gauw en goede reis terug naar nederland.
  Michiel

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Jammer maar helaas, ook aan deze vakantie is weer een eind gekomen.
  Maar jullie hebben ook weer veel leuke dingen gedaan en aardige nieuwe contavten gemaakt. Nu na thuiskomt maar weer gaan nadenken over de bestemmimgen van een volgende reis.
  Goede vlucht en weer senl tot zien in het Zoetermeerse.
  Grtjzzz Hennie

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Book Mumbai to Goa Cabs Online at cabs2go Car Rentals. Trust cabs2go for the Best mumbai to goa taxi innova Services.

  BeantwoordenVerwijderen