Dag 16: New Orleans

Find more about Weather in New Orleans, LA


New Orleans
In "The French Quarter" komen Franse, Spaanse, Italiaanse, Caribische, Afrikaanse en zuidelijke invloeden bijeen, een fascinerend mengsel van decadentie en elegantie, conservatisme en losbandigheid, uitbundigheid en ingetogenheid, verfijning en klatergoud. De razende orkaan Katrina heeft hier in augustus 2006 veel schade aangericht, maar de stad bleek veerkrachtig en binnen een jaar waren de meeste toeristische bestemmingen van de 'Big Easy' herbouwd.

De Vieux Carré (ook wel the French Quarter) is zonder meer de aantrekkelijkste wijk, en hij had gelukkig niet al te veel te lijden van de storm. Dit hart van de stad werd rond 1720 aangelegd door de Fransen, en toen de Spanjaarden hier later de baas werden, ontwikkelden zij hem verder. De architectuur doet -ondanks de naam- eerder Spaans dan Frans aan. Overal wordt je aandacht getrokken door een eindeloze stroom musuci, goochelaars en tapdansers (met flessendoppen onder hun schoenen!) en op het terras van Café du Monde (altijd open) kun je alles op je gemak in je opnemen. Natuurlijk slaan we de beroemde en beruchte Bourbon Street niet over, met zijn luidruchtige muziekclubs en eettentjes.


Verslag:
Vandaag gaan we New Orleans een beetje verkennen. We pakken eerst de Streetcar naar de French Quarter en daar de Streetcar die door Canal Street gaat. Ze hebben het gewijzigd want deze reed ineens door naar de Riverfront dus naar de French Market. We hebben eerst hier een beetje lopen rondkijken. Je ziet hier overal veel maskers en kettingen voor Mardi Gras. Het Franse Mardi Gras, letterlijk vertaald als ‘vette dinsdag’, is de dag voor Aswoensdag. In het Nederlands spreken we echter over Vastenavond. De betekenis gaat terug tot in de tijd dat er geen bewaarmogelijkheden waren voor de voedingswaren enerzijds en de aanvang van de vastentijd op Aswoensdag anderzijds. Al het eten dat de winter had overleefd, moest worden opgegeten tot iedereen vet genoeg was om de periode te kunnen overbruggen tot de nieuwe lente met nieuwe gewassen. Vandaag de dag is het ook een verkleedfeest en een paradefeest dat in o.a. New Orleans LA wordt gehouden, meestal als climax van een drie dagen durend carnavalsfeest.

Veel gebruikte kleuren zijn paars en groen en goud. Het is de gewoonte om kralen naar elkaar toe te gooien. Men vraagt er zelfs om: “Throw me something” is een veelgehoorde kreet. De gekte om zoveel mogelijk spulletjes te verzamelen, heeft ertoe geleid dat vrouwen hun borsten ontbloten om iets te krijgen. De kreet “Show me your tits” is dan ook vaak te horen in Bourbon Street in de Franse wijk. Op vele andere plaatsen in de stad is het zogenaamde ‘flashen’ verboden. Het feest is heel populair in Amerika! Verder zie je in de French Market veel T-shirts en caps en dergelijke. We zien ineens cd’s en er is er ook één van BB King, die nemen we mee want dat is toch één van de beste Blues artiesten die er is.

We nemen de Streetcar weer en stappen nu uit bij de Steamboat Natchez. Dit is één van de weinige nog echt werkende radarboten op de Mississippi-river. Er vertrekt een cruise over een klein uurtje en we besluiten dit te doen. Het water ziet er erg rustig uit dus jawel……ik waag het er maar op. Het was alleen bloedheet maar ik heb geen last gehad van misselijkheid. Je mocht ook in de machinekamer kijken en bij het rad. De cruise duurde twee uur. We kwamen ook langs gebouwen die flink beschadigd waren door Katrina in 2005. Ze waren overal nog steeds bezig met herstelwerkzaamheden.

Terug aan wal pakten we de verkeerde Streetcar en hebben daardoor een stuk gelopen in het Warehouse District voor we de goede Streetcar weer konden pakken. Die bracht ons naar Bourbon Street. We hebben hier een beetje lopen rondkijken en wat gedronken. Ik vind toch Beale Street in Memphis een stuk leuker, je voelt je hier niet onveilig maar er liep nu zelfs een vrouw rond met een ontbloot bovenlijf en veel sexclubs ook hier! In Beale Street gaat het meer om de Blues die je overal kunt beluisteren. Ook het French Quarter verder bekeken, er staan hier heel veel schitterende panden.

We waren pas laat terug in het hotel en hebben eerst onze zere voeten een beetje rust gegund. Toen even wat bier gehaald bij de Walmart en daarna wat gegeten vlakbij het hotel in St. Charles. Was lekker en een hele aardige ober die ons zelfs een hand gaf toen we weggingen! Veel gezien vandaag maar eigenlijk moet je nog meer dagen in New Orleans zitten om alles te kunnen zien. Keuzes keuzes keuzes!!

3 opmerkingen:

 1. New Orleans is erg leuk, er is genoeg te zien. Ook de Streetcars zijn erg leuk om een ritje mee te maken. Wij gaan er zeker nog wel een keer terug, alleen dan wel als het minder warm is. Die luchtvochtigheid daar doet je de das om.

  Grtjzzz Hennie

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi hoi,
  Jullie hebben op 1 dag weer erg veel gezien hoor !
  Niet lek geprikt in de Jungle Gardens ?
  Wij nl wel, elke stap die we buiten deden werden we bestookt door muggen.
  Wel weer leuk om al de bekende plaatsen voorbij te zien komen waar we zelf ook net zijn geweest.
  Grtjzzz Hennie

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Leuk hoor, New Orleans. Jullie foto's nodige uit om ook een keer te gaan kijken.
  Lucia

  BeantwoordenVerwijderen